Uutiset

Smartphone Solutions Uutiset  -  ajatuksia ja keskusteluita Suomesta sekä maailmalta

  Björn Wahlroos ja talousnobelisti Bengt Holmström puhuivat työn uusjaosta kauppakamarien 100-vuotisjuhlatapahtumassa Helsingissä.
Suomen perustulokokeilu on herättänyt paljon kiinnostusta Yhdysvalloissa, taloustieteen professori Bengt Holmström kertoo.
Bengt Holmströmin mukaan Yhdysvallat on tällä hetkellä erikoisessa tilanteessa: amerikkalaiset ovat ensi kertaa alkaneet puhua tulonjaosta.
Huippuyliopisto MIT:ssä taloustieteen professorina työskentelevä Holmström on asunut Yhdysvalloissa yli 40 vuotta. Koskaan aiemmin hän ei ole kuullut, että amerikkalaiset olisivat huolestuneita siitä, miten yhteinen kakku jaetaan.

"Kyllä tässä on jotain isompaa liikkeellä", Holmström sanoo.

"On vaikea sanoa, mihin se johtaa. Mutta en usko, että se menee ohi."

 

Holmström sekä Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos puhuivat torstaina kauppakamarien 100-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä.

Wahlroosin mukaan teknologian nopea kehitys iskee kaikkein kovimmin alemman keskiluokan työpaikkoihin ja korvaa monen ihmisen työpanoksen.

"Sitten pitää miettiä, miten me puutumme sosiaalisiin vaikutuksiin, mutta taloudelle ei voi mitään", Wahlroos sanoo.

 

Wahlroos nostaa esimerkiksi kaupan kassatyöntekijät. Hänen mukaansa jo viiden vuoden sisällä on olemassa teknologia, joka "ei vain korvaa tätä työpanosta, vaan itse asiassa on parempi".

 

Esimerkillä Wahlroos viittaa ruokakauppoihin, joissa asiakas voi poimia tuotteet hyllyltä ja ostokset laskutetaan suoraan asiakkaan tililtä. Tällaisia kauppoja on kehittänyt ainakin verkkokauppajätti Amazon.

"Tämä on erittäin dramaattinen muutos, joka vaikuttaa suureen osaan ihmisistä. Nämä työpaikat menevät", Wahlroos sanoo.

Holmström uskoo, että uusi teknologia synnyttää myös uusia työpaikkoja. Uuden teknologian hyötyjät ovat usein eri ihmisiä kuin ne, jotka menettävät työnsä.

Miten näihin muutoksiin pitäisi sitten varautua?

 

Sekä Wahlroos että Holmström uskovat, että tarvitaan jonkinlainen perustulon kaltainen ratkaisu, kuten negatiivinen tulovero.

Negatiivisessa tuloverossa kansalainen saa julkiselta vallalta tulonsiirtoa, kun hänen tulonsa jäävät tietyn rajan alle. Rajan ylittävistä tuloista taas maksettaisiin veroa normaaliin tapaan.

Wahlroosin mukaan pitää pystyä kehittämään sellainen järjestelmä, joka kannustaa ihmisiä ottamaan aina työtä vastaan.

"Tämän tyyppinen ratkaisu tulee osoittautumaan välttämättömäksi näiden myllerrysten takia", Wahlroos katsoo.

Lisäksi työmarkkinoilla tarvitaan Wahlroosin mukaan uudistuksia, jotta palkat voivat joustaa alaspäin.
"Meidän täytyy poistaa esteet markkinoiden toiminnalle", Wahlroos sanoo.

 

Holmströmin mukaan työn uudelleenjaon kysymykset pitää ratkaista myös siksi, etteivät muutokset johda "poliittiseen tragediaan".

Hän on ollut huolissaan populismin noususta ja hyökkäyksestä edustuksellista demokratiaa vastaan länsimaissa, kuten Yhdysvalloissa ja Ranskassa.

"En pidä ollenkaan epätodennäköisenä, että tämä päättyy huonosti", Holmström sanoo.

 

Suomen perustulokokeilu on Holmströmin mukaan herättänyt Yhdysvalloissa yllättävän laajaa kiinnostusta.

"Se on amerikkalaisten taloustieteilijöiden vakiokysymyksiä", Holmström kertoo.
Vuoden alussa alkanut kokeilu valottaa kuitenkin hänen mukaansa vain pientä osaa aiheesta. Yksi ongelmista on kokeilun pieni, vain 2 000 ihmisen otos.
"Se oli silti hyvä aloitus. Jotain me opimme tästä."